Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05 01:25 - Рецепта за домашен хляб
Автор: mariyastanimirova Категория: Рецепти   
Прочетен: 630 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте! Ще ви представя моята рецепта за домашен хляб, която е много лесна и хлябът става пухкав и много вкусен.

Необходими продукти:

- 250 мл. вода
- 1 с.л. кисело мляко
- 1 ч.л. захар
- 1 равна с.л. сол
- 3 с.л. олио
- 500 гр. брашно
- 10 гр. суха мая 

Начин на приготвяне:

*Може да използвате хлебопекарна или да месите на ръка и да печете във фурната.

Ако решите да използвате хлебопекарна:

Първо се добавя водата, а след това се добавят киселото мляко, захарта, солта и олиото. Брашното се пресява, а след това се добавя към другите продукти. Маята се добавя последна върху брашното като брашното трябва да е покрило другите продукти и маята да не се смеси с водата, киселото мляко, захарта, солта и олиото. 

Хлебопекарната сама меси тестото, то втасва вътре и се пече. Всичко това ми отнема 3 часа.

Ако решите да месите на ръка и печете във фурна:

Във 100 мл. топла вода добавяме сухата мая, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Оставяме маята да шупне. 

През това време пресяваме брашното и правим кладенче. В кладенчето добавяме шупнатата мая. Добавяме и останалите 150 мл. вода, 1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. сол и 3 с.л. олио. 

Месим докато се получи меко тесто. Оставяме го в голяма купа или тава, поръсена с брашно, да втасва като го покриваме с кухненско фолио или найлонова торбичка, ако нямате кухненско фолио. След като тестото е втасало го премесваме още веднъж и го оставяме да втасва за втори път като отново покриваме с кухненско фолио или найлонова торбичка. Покривайки тестото с кухненско фолио или найлонова торбичка, не позволяваме на тестото да образува коричка, която ще ни попречи да направим разрезите по-късно. Преди печене, като размер, тестото трябва да бъде поне 3 пъти колкото преди първото втасване.

След второто и последно втасване, тестото трябва да бъде оформено на топка и с остър нож, много внимателно, се правят 3 леки разреза. Не правете разрезите твърде дълбоки, защото по този начин тестото ще спадне. Тестото трябва да бъде в тава, която е предварително намазана с олио и поръсена с брашно.

Хлябът се пече на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 45 минути. Печенето зависи и от количеството. За да разберете дали хлябът е напълно изпечен, забодете клечка за зъби или клечка за шишче - ако тя излезе суха, хлябът е готов.

След като извадя хлябът от хлебопекарната или фурната, го увивам в кърпа за около 25 минути. След това е напълно готов за консумация; топъл, мек и вкусен.

Добър апетит!

*** Ако имате въпроси, може да ги зададете отдолу в коментари или да се свържете с мен в моя instagram профил - mariya.stanimirova, ако нямате регистрация тук.

*** Ще се радвам да пробвате тази рецепта и да споделите вашето мнение. Ако желаете, може също да изпратите снимки, а аз ще ги споделя, ако вие желаете.

*** Може да ме последвате в Instagram - mariya.stanimirova ( https://www.instagram.com/mariya.stanimirova/?hl=en ), където може да намерите и други от моите вкусотийки! imageimage





Гласувай:
6
0



1. shtaparov - Браво- прияде ми се докато чета :)
05.05 04:23
Браво- прияде ми се докато чета :)
цитирай
2. mariyastanimirova - Благодаря ви, shtaparov!
05.05 12:50
Благодаря ви, shtaparov!
цитирай
3. bojil - :)
08.05 09:21
Sladurka!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mariyastanimirova
Категория: Рецепти
Прочетен: 5986
Постинги: 17
Коментари: 32
Гласове: 122
Архив
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31